4 do 6 mesecev

RAZVOJ

Otrok je v drugem trimesečju pri poslušanju in izražanju že zelo aktiven. V tem obdobju se prične oglašati z različnimi glasovi – otrok vokalizira s samoglasniki (aaaaaa, uuuuu …), gruli (glasovi, ki zaradi ležanja na tleh nastanejo v zadnjem delu ustne votline in so podobni glasu G), cvili in se igra z govornimi organi (ustnicami, jezikom), pri čemer nastajajo glasovi (p, b, d …). To počne tudi, ko je sam. Vzpostavlja očesni stik, se smehlja in se odziva na naše prigovarjanje, petje. Obrača glavo in oči v smer zvoka ali glasbe, posluša svoje oglašanje. Zanimati ga začnejo zvočne igrače, proti koncu tega obdobja pa postane pozoren tudi na svoje ime.

SPODBUJANJE

Z otrokom se pogovarjajte, mu opisujte vsakodnevne rutine (ko se previjate, kopate, hranite …) in mu pri tem pustite, da se vam oglaša v odgovor. Igrajte se s svojimi govornimi organi (kazanje in premikanje jezička, brnenje z ustnicami, oponašanje živali) in dovolite, da vas otrok oponaša. Rahlo se igrajte z otrokovimi govornimi organi (npr. s prsti mu masirajte lička, ustnici …). Pojte mu kratke pesmice in izštevanke. Vse naj bo igra!

 

POZOR!

Če se otrok ne odziva na zvoke in govor v okolici, ne vzpostavlja očesnega stika, se ne smehlja, pretirano joka ali je nemiren, je tiho (tudi kadar je sam), svetujemo, da pediatru rečete za delovni nalog za obisk logopeda.

Videoposnetek s prikazom razvoja govora, jezika in komunikacije v drugem trimesečju: