7 do 9 mesecev

RAZVOJ

V tem obdobju malčki pričnejo aktivno bebljati. To pomeni, da ponavljajo zloge. Prvi zlogi so običajno “babababa”, “mamamama”, “dadadada”. Sčasoma se razvijejo tudi neduplicirani zlogi, npr. “badebadebade”. Bebljanja ne smemo zamešati z besedami, saj to še niso prave besede, gre za igro z govorili. V tem obdobju lahko prepoznamo tudi že blažje izgube sluha, otrok se že odziva na svoje ime. Zanimajo ga zvočne igrače in tudi sam producira zvoke z igračami. V tem obdobju se pričnejo razvijati geste, in sicer sprva geste kazanja (npr. otrok pokaže z roko v smer igrače, ki si jo želi). Malček že razume besede, ki se pogosto pojavljajo v njegovem okolju (npr. duda, oči, mami, imena sorojencev, živali v okolju, NE …).

SPODBUJANJE

Z otrokom se pogovarjajte, mu opisujte vsakodnevne rutine (ko se previjate, kopate, hranite …) in mu pri tem pustite, da vam beblja v odgovor. Lahko ga tudi sami imitirate. Igrajte se s svojimi govornimi organi (kazanje in premikanje jezička, brnenje z ustnicami, oponašanje živali) in dovolite, da vas otrok oponaša. Uporabljajte geste kazanja, geste za živali, geste kimanja in odkimavanja in obrazno mimiko. Pojte mu krajše pesmice in izštevanke. Skupaj glejte knjige, primerne za to starost (tipanke, kartonaste knjigice z malo vsebine), in ob tem poimenujte vsebino. Pazite, da ob aktivnostih uporabljate kratke stavke ali pa celo samo enobesedne izjave, da bo malček lahko sledil igri.

POZOR!

Če se otrok ne odziva na zvoke in govor v okolici, ne vzpostavlja očesnega stika, se ne smehlja, pretirano joka ali je nemiren, je tiho (tudi kadar je sam), ne beblja in ne kaže zanimanja za igrače ter zunanji svet, svetujemo, da pediatru rečete za delovni nalog za obisk logopeda.

Videoposnetek s prikazom razvoja govora, jezika in komunikacije v tretjem trimesečju: